Główna Charcik Włoski Moje charciki Hodowla Handmade Teksty O Nas Kontakt

Sangue Azzurro

it all revolves around the italian sighthounds
10.01.2022

Zrozumieć wynik PRA

zdrowie
 
 
Chciałabym podziękować Chelsea James, właścicielce hodowli charcików włoskich „Raindance” w USA, która jest autorką
poniższego opracowania i tabeli, i która zawsze stara się o rozwój rasy oraz świadomość hodowców, cierpliwie tworząc 
opracowania interpretacji wyników badań oraz zajmując ważny głos w społeczności hodowców tej wspaniałej rasy na całym Świecie.

 

Tłumaczenie na język polski: Malwina Stopyra

 


 

"Nadal istnieją pewne nieścisłości w kwestii interpretacji badań DNA PRA (postępujący zanik siatkówki) z UC Davis, a wykresy na stronie internetowej UC Davis są mylące, stworzyłam bardziej przejrzystą ściągawkę. Ale chcę wyrazić się jasno: NIKT nie powinien wykluczać psów z hodowli na podstawie wyników tych badań. One pozwalają nam na ZATRZYMANIE psa w hodowli, dzięki odpowiednio dobranym skojarzeniom. Jeśli ktokolwiek powie ci, że nie powinieneś hodować na danym psie ze względu na Nosicielstwo, albo zataić wyniki, zachowuje się nieodpowiedzialnie i wyrządza krzywdę rasie. Nawet psy pozostające w Grupie ryzyka, mogą być bezpiecznie rozmnażane, o ile tylko dokładnie i przemyślanie dobierze się skojarzenie. Każdego powinno się zachęcać do publikowania wyników, a najlepiej do umieszczania ich na stronie italiangreyhound.breedarchive.com. Hodowcy, którzy nie dzielą się swoimi wynikami, albo obawiając się to zrobić, są nieodpowiedzialni.

Często zadawane pytania:

1. Mój pies jest Bb, czy to oznacza, że jeśli skrzyżuję go z innym psem Bb, u szczeniąt otrzymam PRA?

Odpowiedź: NIE. Rzeczywiście, skrzyżowanie Bb z Bb może dać bb, ale ono jest nieznaczące.

2. Mój pies niesie cc i ee, czy muszę upewnić się, że skrzyżuję go z osobnikiem niosącym tylko „duże litery”?

Odpowiedź: NIE. Nie ma takiej konieczności. Pomysł, że musisz użyć psa tylko z „dużymi literami” jest kompletnie błędny. Pies, który niesie cc i ee, może być śmiało skrzyżowany z każdym psem, POZA takim, który niesie zarówno Aa, jak i Dd (bo to mogłoby dać potomstwo AaDdEe albo AaDdee, u których ryzyko wzrasta pięciokrotnie), ale taki, który niesie tylko Aa jest w porządku, jak również taki z samym Dd (para da nosicieli, ale nie psy w grupie ryzyka).

3. Mój pies ma Aa, czyli jest nosicielem. Czy w takim razie nie powinien być rozmnażany?

Odpowiedź: Oczywiście, że POWINIENEŚ go rozmnażać, jeśli ma w sobie cechy ważne dla rasy, o ile znajdziesz odpowiednie skojarzenie, czyli AA i będziesz unikać takich, jak Aa Bb/bb Cc/cc ALBO Aa Dd Ee/ee.

4. Jeśli mój pies jest aa, co powinienem zrobić?

Odpowiedź: Jeśli skrzyżujesz swojego psa z psem AA, cały miot będzie w stu procentach Aa, czyli nosicielami. Unikaj skojarzeń, które będą skutkować ryzykiem, jak Aa Bb/bb Cc/cc ALBO Aa Dd Ee/ee.

5. Mój pies ma tylko „duże litery”, a ja chcę hodować tylko psy z „dużymi literami”, bo to bardziej odpowiedzialne, prawda?

Odpowiedź: NIE. Posiadanie psa, który ma tylko „duże litery” jest świetne/w porządku, ale ograniczanie się do psów tylko z „dużymi literami” i odrzucanie z planu hodowlanego innych kombinacji, jest po prostu nierozważne, nieodpowiedzialne i krzywdzące dla rasy. Nie dostaniesz złotej gwiazdki za upieranie się przy hodowaniu tylko „dużych liter.”

6. Bardzo podoba mi się pewien pies, ale jest Nosicielem, a mój ma tylko „duże litery” – czy nie lepiej byłoby unikać tych Nosicieli, skoro moja suka ma tak świetne wyniki DNA PRA?

Odpowiedź: Idealnie byłoby z czasem redukować przypadki psów niosących Aa, ale jeszcze nie jesteśmy na tym etapie. Psy niosące Aa mogą posiadać cechy, które nie są spotykane nigdzie indziej, jak zdrowie w innych aspektach, długowieczność, dobry temperament, czy inne cechy, które tracimy. Jeśli wyeliminujemy z hodowli każdego psa Aa, możemy stracić o wiele więcej, niż zyskać na nietworzeniu nosicieli PRA. Psy Aa mogą być kluczem do zniwelowania przypadków chorób autoimmunologicznych, zmniejszenia częstotliwości złamań kończyn, poprawienia temperamentu, czy innych bardzo pożądanych cech.

7. Mój pies ma tylko „duże litery”, a to oznacza, że nigdy nie wystąpi u niego PDA, prawda?

Odpowiedź: Niestety wiemy, że w kwestii PRA nadal mamy nierozpoznane geny i nadal jest możliwość, że pies, który ma normalny wynik badania DNA, może mieć PRA w innej formie.

8. Mój pies nie jest w grupie ryzyka wystąpienia PRA, czy nadal muszę robić badania oczu?

Odpowiedź: TAK, NADAL MUSISZ ROBIĆ BADANIA OCZU! Najlepiej co roku. Istnieją inne defekty oczu, które należy kontrolować – zwyrodnienie ciała szklistego, katarakta, jaskra (nie tylko PCAG), szczelina tęczówki, problemy z siatkówką, soczewką itd."

Chelsea James, hodowla „Raindance” w USA

 

PRA_tabele

 

 

 

Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zamknij